Долинська районна Станція юних техніків

Календар
«  Март 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2018 » Март » 19 » Здобуваємо знання з радіотехніки та електроніки
11:23
Здобуваємо знання з радіотехніки та електроніки

Радіотехніка та електронне конструювання – це найцікавіший вид дитячої та юнацької науково-технічної творчості.

Радіотехніка та електроніка міцно увійшли в культуру і побут людей. Радіоелектроніка дозволяє бачити на екранах телевізорів кінофільми, спектаклі, виявляти предмети на великих відстанях, плавити метал, лікувати важкі захворювання, керувати космічними кораблями, розмовляти і бачити співрозмовника на далекій відстані і багато іншого. Саме радіоелектроніка дозволила сфотографувати невидимий із Землі бік Місяця, та бачити вихід людини у відкритий космос. Радіоелектроніка допомогла вченим розщепити атом, створити потужні прискорювачі елементарних частинок, глибше заглянути в наносвіт і дальше зазирнути в макросвіт. Зараз немає такої галузі науки чи промисловості, в якій у тій чи іншій мірі не застосовувалася б радіоелектроніка. Радіотехніка – це не тільки галузь виробництва, а також хоббі, в якому учень з великою цікавістю все більше вдосконалює електронні саморобки, та все більше поглиблює свої знання у вивченні електротехніки, будови та принципу роботи різних електронних приладів, радіоелементів та радіоапристроїв.

Творчість – це талант, плюс наполеглива, важка, але радісна праця. Розкрити цей талант. Кожна дитина має до чогось певні здібності, кожен учень має в певній мірі талант, в кого менше в кого більше відкритий, але він є. Навчити розуміти радість такої праці – одне з основних завдань гуртків Долинської райСЮТ, відшукати хоча б найменші пагінці таланту та відкривши, розвивати їх. Мета їх– забезпечити опанування вихованцями елементів майстерності. Це розвиток пам’яті, мислення, фантазії, створення можливостей для самовираження; виховання культури поведінки; розширення і поглиблення знань про навколишній світ. Процес гурткової роботи в нашому закладі спрямований не тільки на набуття вихованцями певних знань та вмінь, а й на формування в них інтересу до творчої та технічно- наукової діяльності і розвитку їхніх здібностей.

 

Радіотехнічні гуртки Долинської райСЮТ («Юні конструктори приладів радіоелектроніки» та «Радіоелектронне конструювання») надають широкі можливості для розвитку пізнавальних і творчих здібностей гуртківців. На заняттях юні аматори отримують початкові знання з електроніки і радіотехніки, набувають певних практичних знань розрахунку та монтажу електричних кіл, складання електричних і радіоелектронних схем, обробки конструкційних матеріалів. Об’єм набутих тут гуртківцями теоретичних знань та практичних умінь сприяє успішному виконанню робіт, пов’язаних з побудовою функціонально діючих технічних саморобок та діючих технічних пристроїв. Тому поряд з проектними, розрахунково-графічними та іншими видами конструкторських робіт, великої питомої ваги набувають технологічні, монтажно-складальні, налагоджувальні операції, експлуатаційні випробування. Також гуртківці знайомляться з основами дизайну в технічному конструюванні, вимогами ергономіки до технічних об’єктів ,озброюються теорією і практикою з електроніки і радіотехніки, набувають навички поводження з інструментами, з вимірювальною апаратурою, вчаться читати і креслити електронні схеми, знайомляться з простими технологічними процесами, конструюють. Як показала практика, радіоаматорством успішно займаються учні, починаючи з 6-7 класів. У них вже є необхідні знання, що дозволяють зрозуміти фізичні основи радіотехніки.

Справа честі радіотехнічних гуртків – активно брати участь в районних та обласних змаганнях з радіоелектроніки, захисту науково–технічних робіт в обласних конкурсах . Це активізує роботу гуртка, згуртовує його колектив навколо нових завдань. Участь у конкурсі сприяє розвитку творчих здібностей, цікавості учнів до радіоелектроніки, науки і техніки, робототехніки, кібернетики, та іншої науково-дослідницької діяльності, дає можливість поступлення їх в навчальні заклади для глибшого освоєння знань з радіотехніки та електроніки. 

Підготовка до конкурсу чи змагань це кропітка, відповідальна, та творча праця гуртківця і керівника. Згідно наказу Долинської райСЮТ №01 від 02.01.2018 року «Про організацію та проведення районних змагань з технічної творчості» 06.03.2018 року було проведено районні змагання з радіоелектронного конструювання, в яких взяли участь 38 учнів. За підсумками журі конкурсу переможцями в молодшій групі стали: Якимів Ігор - І місце ; Чекаловський Юрій - ІІ місце ; Мосонь Євген - ІІІ місце; в старшій групі: Полосенко Павло - І місце; Рак Олег - ІІ місце; Вирстюк Денис - ІІІ місце.

Керівники радіотехнічних гуртків – Карпінець Богдан Іванович, Свистак Володимир Іванович, Стасюк Ольга Семенівна - творчі і досвідчений педагоги. Плодами їх педагогічної ниви є багато учнів, які здобули професії в цій галузі, ставши фахівцями радіоелектроніки – інженерами, програмістами, які колись були лише творчими дітьми.

Переглядів: 291 | Додав: vitusja05 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar