Долинська районна Станція юних техніків

Календар
«  Апрель 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2019 » Апрель » 15 » Воскресни, писанко!
16:35
Воскресни, писанко!

Воскресни, писанко!

 

12 квітня 2019 року  в Долинській райСЮТ під керівництвом завідувача відділу методичного Ярослави Косар проводилось свято „Воскресни, писанко!», метою якого було відродження, збереження українських народних традицій щодо виготовлення писанок, залучення широкого кола дітей до вивчення звичаїв українського народу у сфері декоративно-ужиткового мистецтва на прикладі писанкарства.  

На святкову    Ведикодню виставку було представлено біля 200 робіт вихованців закладу, виготовлених власними руками в техніці виконання традиційних писанок розтопленим воском, дряпанки, мальованки, зернівки; виготовлені у техніці мармурова крашанка, аплікація, квілінг, орігамі;  писанки, прикрашені бісером, стрічками-канзаші. Дитячі роботи вражали невичерпною імпровізацією, співзвучною з традиційністю та нетрадиційністю  бойківського  краю.

       На цьогорічне свято Писанки  прийшло   понад сотню писанкарів, які підтримують традицію своїх дідусів та бабусь. Відрадно, що на заході були  найменші охочі  навчитися писати  та  виготовляти писанки –  учні 2-А класу Долинського ліцею №7, вчитель початкових класів Галина Болюк. Було приємно спостерігати на обличчях дітей зацікавленість і віру в безсмертя українських традицій.  

        Ярослава  Косар ознайомила  присутніх  зі значенням стародавнього свята Пасхи, символами на писанці та їх  магічне значення: «Писанка містить багато таємниць і має чарівну силу. Це не лише розвага, а перш за все оберіг. Писанка не просто розфарбоване яйце, а символ Воскресіння, життя, безсмертя, любові і краси, відродження, добра, щастя, радості».

      До заходу були залучені керівники гуртків, які поділилися своїм досвідом створення символу Великодня та провели цікаві майстер-класи з виготовлення  писанок в різних техніках.

У коридорах – терпкий запах воску. З залу линуть звуки веснянок, гаївок, по кабінетах-майстернях юрмляться діти й батьки, в руках ще білі та жовті яйця, які за кілька годин стануть для кожного великодніми символами.

       Свято Писанки  свідчить про багатогранний талант  дітей та педагогів райСЮТ. А головне – діти навчились вкладати частинку своєї душі у роботу, виконувати її з любов’ю, щиро, від душі.  Це говорить  про те, що долиняни бережуть свої традиції та передають їх з покоління в покоління. Думаю, що гармонійну атмосферу, яку відчули діти під час виготовлення  писанок, принесли до своїх домівок, та продовжать сім’єю неповторні українські звичаї.

 

 

 

Переглядів: 218 | Додав: vitusja05 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar