Долинська районна Станція юних техніків

Календар
«  Май 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2019 » Май » 3 » Традиції та звичаї нашого народу
16:57
Традиції та звичаї нашого народу

Традиції та звичаї нашого народу

Весною традиційно в нашу оселю приходить найголовніше свято християн – Паска, або Великдень. Великдень - одне з найбільших свят християн, що святкується навесні в Україні ще з Х століття і пов’язане з воскресінням Ісуса Христа, тому й отримало назву Великий День, або Великдень.

Писанка – це витвір мистецтва. Не випадково все найкраще в Україні порівнюють з писанкою. У народі про вродливу дівчину кажуть: «Така гарна, як писанка». Тарас Шевченко змальовував красу українського села такими рядками:

Село на нашій Україні

Неначе писанка село…

Наші предки вірили, що саме з яйця утворився світ,

Зі шкаралупи небо,

Із плівки, що встеляє, її небосхил та хмари,

Із білка – вода,

Із жовтка – земля з усіма її багатствами.

     Писанка-символ України, пам’ять про рідну землю, рідний край, оберіг на цій землі. Звичай розмальовувати яйця такий давній, що слід його губиться десь у сивій давнині. Писанки є оберегом людини від зла, вони приносять їй достаток і добро.

       30 квітня в  «Просвіта» за сприянням відділу культури та міської ради відбулося  Великоднє дійство. На заході виступили творчі колективи з цілої Долинщини і продемонстрували  свої таланти в різних видах мистецтва. Долучилися  до  цього свята гуртківці  Долинської районної Станції юних техніків, які  продемонстрували свої творчі доробки у вигляді  презентації. Тут були і писанки, виконані в нетрадиційних техніках, і різні варіанти пасхальних кошичків та підставок для писанок, святкові кролики, курчатка та інше. Неможливо уявити собі Великдень без писанок, які око радують і нечисту силу відганяють. 

Переглядів: 213 | Додав: vitusja05 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar